Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Tidak Gopoh


Tidak banyak yang dapat aku kejar untuk masa sekarang. Segalanya agak terbatas kerana berada di atas kapal. Bahkan untuk mengutip duit sewa rumah pun aku tak sempat. Pusing juga kepala memikirkan. Entah aku terlalu berlembut atau memang si penyewa kurang ajar.

Ada banyak juga perkara yang aku hendak lakukan. Adakah terlalu tamak atau rakus? Bertambahnya umur pada tahun ini mengajar aku untuk buat sesuatu perkara dengan cermat dan satu-persatu. Bukan waktu baru-baru naik gunung dulu, habis belukar dan denai hutan ditebas betis sebab nak sampai puncak awal. Turun gunung pun berlari. Sekarang masanya untuk memperlahankan langkah. Tidak gopoh. Kerana aku percaya setiap langkah yang tidak gopoh itu akan memberi kita lebih waktu untuk berfikir. Kalau dahulu, tidak sempat berfikir panjang. Sebab itu orang selalu cakap waktu muda adalah waktu untuk menjadi bodoh.

Bertepatan dengan khutbah Jumaat di Masjid Agung Pontianak tempoh hari, berkisar tentang apabila mencapai umur 40 tahun, adalah umur untuk menjadi matang. Lebih kurang begitulah. Agak terkesan dengan cara penyampaian khatib kerana memang selalunya aku seronok mendengar Bahasa Indonesia. Bahasa yang Indah.

Untuk waktu sekarang, aku masih di atas kapal yang bergerak dengan kelajuan 9 knot dan kerjaan tidak begitu sibuk. Sudah tiba masanya untuk aku luangkan sedikit waktu untuk kembali menulis. Walaupun cuma menulis untuk perkara-perkara remeh. Tapi juga tidak remeh untuk aku. Cukuplah untuk beberapa perenggan.

Bay of Bengal, 10 Febuari 2020

No comments: