Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Kenyataan Seorang Welding Foreman Yang Membuat Aku Sentap

Malam tadi, seorang Welding Foreman membuat satu kenyataan, "Pak Asraf, saya liat kamu ini dibayar gaji satu ribu, kenapa kamu harus kerjanya satu ribu lima ratus?" Sebenarnya sudah hampir setahun satu bulan, belum pernah ambil cuti panjang. Kejam betul aku. Untuk diri sendiri pun tak mahu. Mungkin sebelum ini aku rasa belum perlu untuk aku ambil cuti panjang. Ya, sekarang kena. Perasaan gundah, tidak bersemangat dan ternyahmotivasi aku boleh gambarkan keadaan aku sekarang. Mula lah aku post kata-kata perangsang di Facebook atau Twitter dengan tujuan dapat memotivasi diri sendiri. Tahi lembu. Berbalik kepada kenyataan Welding Supervisor malam tadi, jika diambil sudut positifnya, betul juga. Aku angguk-angguk kepala dalam hati. Misalnya kalau kerjaan kita sebagai penjual sayur, mana boleh kita jadi doktor sakit puan dalam satu masa? Jual sayur, jual sayur lah. Periksa orang sakit, periksa orang sakit lah. Mana ada orang periksa orang sakit guna sayur? Ok dah merepek. Tapi, percayalah. Kalau dibayar satu ribu, kerjanya satu ribu lima ratus, Tuhan akan gantikan lima ratus itu dengan kemurahan rezeki, pahala atau ilmu berguna. Eh macam kenal kan kenyataan ini? Dah banyak orang post kata-kata Tok Guru ini kat Facebook. Jadi sebenarnya, bekerja terlalu keras juga tak elok untuk badan dan minda. Walaupun mangkuk kehidupan diisi dengan banyak makanan, lauk pauk, manisan, sayur petai sambal yang kita harus habiskan dan telan, ambil lah masa untuk berhenti makan. Ya, walaupun lepas satu mangkuk bakal datang lagi hidangan yang lain. Semangat.

2 comments:

~ Red Tulip ~ said...

Buzzz2 acap....saja nak menjengah..heheh..
Kerja2 jugak..kesihatan jaga jugakk ea... ;)

kerepektempeartstudio said...

Haha thanks. But now berjaya ambil max 3 minggu cuti and I think that should be enough.