Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Kembara di Bumi Jawa Timur Segmen I - Bromo Meletuskan Rasa Kagum

Johor Bahru - Jogjakarta - Surabaya - Malang - Banyuwangi - Malang - Jogjakarta - Johor Bahru
 
Mengamati Matahari terbit di penanjakan utama Bromo boleh dikatakan sebuah perjuangan walaupun tidak setinggi Gunung Semeru, bukan kerana ketinggiannya tetapi meredahi ramainya orang yang berpusu-pusu menuju ke penanjakan utama bagi melihat seni bina Tuhan yang unik ini. Pada mulanya terbit rasa kesal kerana hampir ribuan Jeep memenuhi sepanjang jalan sisi kiri dan kanan jalan. Karbon Monoksida yang menyengat pernafasan mencacatkan udara fajar ketika itu walaupun sejuknya hingga menggigit tulang dan suasana berkabus yang sepatutnya nyaman.

 
Sebelum menaiki jalan curam yang berturap ke penanjakkan utama, kami melewati kawasan berkabus tebal dengan pencahayaan yang terbatas daripada pacuan empat roda. Melewati kawasan ini seolah-olah memasuki alam Bunian yang penuh mistik. Mujur pemandu Jeep yakni Mas Andi sudah terbiasa dengan kerenah debu dan kabus seawal jam 12:00 malam. Mas Andi yang tidak pernah gagal melayani kami betul-betul seperti pelancong kelas satu sehinggakan pintu masuk Jeep dibukakannya untuk kami. Kadang-kadang terasa janggal dan bagi mengelakkan rasa janggal, terpacul keizinan untuk melayani kami seperti teman atau saudara sahaja. Dia menganggukkan kepala, tetapi masih lagi melayan kami tidak ubah seperti pelancong kelas pertama. Mungkin itu adalah santun yang ditunjukkan kepada para pengunjung ke sini.

Setelah hampir 3 jam perjalanan, Jeep di parkir di sisi jalan sebaris dengan ratusan Jeep atau pacuan empat roda yang lain. Suasana jam 3 pagi itu tidak ubah seperti di pasar jualan ayam, daging kambing dan sayuran. Telah dimaklumkan bahawa bulan Ogos adalah bulan paling padat dengan pengunjung dan di Bromo ini, tidak akan pernah sunyi. Lebih kurang 1 km lagi untuk sampai ke penanjakkan utama bagi menyaksikan Matahari terbit di pergunungan Bromo. Untuk menjimatkan masa, kami menaiki ojek atau motosikal tumpangan yang akan membawa kami mencelah keramaian orang dan ratusan pacuan empat roda di sisi kanan dan kiri jalan yang simpang siur. Berbaloi dengan bayaran 20,000 ribu Rupiah, kami berjaya meletakkan diri di spot penanjakkan utama bagi menikmati pancaran cahaya mentari pagi di pergunungan Bromo. Sebab lain kami mendapatkan ojek adalah kerana kesejukkan yang menggigit pada waktu itu mungkin kerana tubuh badan belum lagi dapat membiasakan kesejukkan udara yang membaluti. Terasa diri ini terlalu manja. Aku tertawa sendiri.

Sekitar jam 6 pagi, langit fajar yang kelam sedikit demi sedikit bertukar warna jingga mentari pagi hingga terpercik dan menyentuh ke wajah. Terasa sedikit hangat. Aku pejamkan mata, dan menikmati sedikit vitamin D yang terkandung di dalamnya. Dari jauh, kelihatan pergunungan Bromo dengan beberapa kepul asap letusan gunung volkano yang mewujudkan suasana dramatis pada ketika itu. Struktur gunungnya yang berbentuk konikal yang dikerat hujung runcingnya tidak ubah seperti zaman ketika wujudnya haiwan-haiwan primitif atau dinasour yang hidup berlatarbelakangkan pergunungan seperti ini. Tapi mungkin aku silap dan terlalu banyak menonton Mighty Morphin Power Rangers dulu. Pengaruh media massa betul.


Walaubagaimanapun, aku percaya Bromo telah berjaya meletuskan rasa kagum buat kesemua pengunjung yang datang dari seluruh pelosok dunia dengan sajian pemandangan yang menakjubkan. Memandangkan ini hari pertama di Bumi Jawa Timur, dapat disimpulkan perjalanan ke Bromo ini agak santai kerana cara termudah ialah dengan menyewa Jeep tetapi tidak perlu mendapatkan khidmat juru pandu. Tips yang paling bermakna ialah bagi mengelakkan tersepit dalam keramaian orang dan gagal menikmati Matahari terbit dengan puas, terdapat jalur turun merentas pagar di spot penanjakkan utama. Sedikit trekking menuruni bukit dan merentas belukar sudah cukup bagi mendapatkan spot privasi yang lebih natural.

Cukup berterima kasih kepada saudara Mas Dani kerana telah membantu mendapatkan sebuah mobil untuk perjalanan ke tiga tempat utama iaitu bermula daripada Stasiun Keretapi Surabaya Gubeng ke Bromo, Tengger dan air terjun Madakaripura, Probolinggo dan kawah Ijen di Banyuwangi. Pada mulanya perjalanan kami bertiga mendarat di Bandara Adisucipto, Yogjakarta dan menaiki keretapi daripada Stesen Tugu, Yogjakarta langsung ke Stasiun Surabaya Gubeng. Oleh kerana mobil tersedia untuk tiga hari perjalanan, kami makan, tidur dan tukar pakaian cuma di dalam mobil.

Perjalanan Awal - Johor Bahru ke Yogjakarta lalu merentas Bumi Jawa Tengah bersama Agro Wilis

Perjalanan dari Bandara Adisucipto Yogjakarta ke Stasiun Tugu Yogjakarta mengambil masa sekitar 30 minit dengan menaiki teksi tambang. Dengan menggunakan kebolehan berkomunikasi dalam bahasa Indonesia walaupun tidak terlalu fasih, negosiasi adalah hal terpenting untuk mendapatkan bayaran yang terendah. Itu tidak akan terjadi sekiranya mengambil langsung teksi di dalam kawasan bandara yang boleh mencapai lebih 100,000 Rp satu arah. Kami beruntung kerana ketika melintas rel keretapi di luar pintu masuk Bandara Adisucipto, kami bertemu dengan Pak Gun dengan teksi tambangnya lalu menawarkan harga yang cukup rendah.

Berbicara soal kota Yogjakarta sepanjang perjalanan di dalam teksi tambang Pak Gun boleh disimpulkan sebagai muqadimmah kepada trip pada kali ini. Soal macet, soal tempat istimewa yang harus dikunjungi, soal keramaian pengunjung di daerah istimewa Yogjakarta ini sedikit sebanyak memberikan gambaran kepada aku buat trip solo tiga hari terakhir nanti.

Sempat berhenti di Alpha Maret untuk mendapatkan tiga tong gas butene bagi melengkapkan gajet buat pendakian ke puncak Semeru nanti.

Hamizan menghulurkan air teh botol kepada Pak Gun sebagai tanda penghargaan untuk menghilangkan dahaga kerana cuaca di sini agak kering dek musim kemarau. Sekecil-kecil penghargaan sebegini adalah penting lebih-lebih lagi ketika mengembara di negeri orang kerana sedar atau tidak, itu akan membangkitkan semangat persaudaraan. (Aku menganggukkan kepala)

Aku sengaja tidak peka terhadap pemandangan sekeliling Kota Yogja kerana ingin memberikan kejutan kepada diri untuk tiga hari terakhir nanti. Untuk saat ini, fokusku hanya untuk menuju ke Surabaya.

Sejurus sampai ke Stasiun Tugu Yogjakarta, kami menukarkan tiket keretapi yang sudah dibeli sebulan awal yang lalu di Indo Maret, kepada tiket asli. Musim perayaan yang lalu mengakibatkan tiket bakal penuh kerana ramai yang pastinya mudik ke kampung buat sambutan aidilfitri. Seeloknya tempahan awal tiket akan memudahkan perjalanan lebih-lebih lagi untuk ke Jawa Timur yang kerana jaraknya dari satu daerah ke daerah lain yang jauh-jauh belaka. Kemudahan di stesen keretapi di sini boleh dikatakan sangat teratur dan moden. Tiketnya yang asli boleh saja dicetak langsung di mesin pencetak yang telah disediakan. Hanya perlu masukkan nombor tempahan tiket sahaja.

Melihat seunik nama Agro Wilis di atas tiket keretapi ke Surabaya Gubeng, terus membangkitkan semangatku untuk memulakan pengembaraan di Bumi Jawa Timur. Kadang-kadang aku merasakan diri terlalu tamak untuk pergi ke semua tempat yang memberikan banyak inspirasi menyebabkan pelan perjalanan tampak padat. Akan tetapi, semuanya itu tidak mustahil asal siap menghadapi kejutan. (Tertawa sendiri)

Aku merelakan Agro Wilis membawa diriku langsung ke Surabaya, sebuah kota kedua terbesar di Indonesia dan amat mahsyur dengan nama jolokkan Arema, pasukan bola sepak yang menjadi kebanggaan para nasionalis jati tanah Jawa Timur. Melihat Matahari terbenam dan saat langit melabuhkan tirai di jendela keretapi Agro Wilis merupakan bonus kepada perjalanan yang memakan masa 4 jam. Buku dan tandas boleh dikatakan juga teman kebosanan.

Mencari Sosok Dian Sastrowardoyo di Pasir Berbisik, Bromo
 
Kira-kira jam 7 pagi, kami turun dari penanjakkan utama Bromo dan menyambung perjalanan untuk menuju ke sebuah kawasan gurun berpasir yang dipanggil Pasir Berbisik. Saat melabuhkan langkahan pertama di Pasir Berbisik sedikit terbit harapan untuk bertemu sosok Dian Sastrowardoyo berbaring sambil mendakapkan pipi dan telinga di atas hamparan pasir untuk mendengarkan bisikkan pasir. Bingung juga apa yang didengarkan oleh Dian Sastrowardoyo dalam filem Pasir Berbisik dan itu juga sedikit sebanyak menjadi sebab mengapa aku ke sini.

Ijen Blue Fire - Fenomena unik yang berlaku hanya dua lokasi di dunia. (Bersambung)

No comments: