Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Re-kee Gunung Arong



Kejutan pertama


Kali team BEKAM dah bercadang nak hiking Gunung Arong pulak... Bila gunung belumut tak boleh didaki waktu ni atas sebab renovation. So Gunung Arong yang terletak kat Hutan Lipur Gunung Arong (17 km dari bandar Mersing). Ahli BEKAM, kene pulak urusakan soal surat-menyurat terutamanya kepada Pegawai Hutan sana sini. Calling sana sini. Maklumalah... kerenah biokrasi. Bertempat kat restoran Alif (sejenis kedai mamak) macam biasalah meeting BEKAM berlangsung ikut suka hati kitorang.

Haa... kali ni BEKAM akan cuba bawak team hiking dalam jumlah yang ramai sedikit. Nak nampakkan sedikit penglibatan orang luar tak kira jenis. Kalau dulu berenam, sekarang target bawak orang mungkin dalam 15 orang campur ahli basic BEKAM 5 orang so dalam 20 orang. Memang tak dinafikan gunung Arong mungkin tak setinggi mana dan gunung ledang (1276m) lagi tinggi compare to gunung arong. Kali ni BEKAM cuba handle orang luar. Insyaallah kalau dah banyak pengalaman baru bawak panjat gunung yang tinggi lagi...



ahli basic BEKAM...


Salah satu sebab buat kat Gunung Arong sebab ada tajaan!! Wah! Ucapan terima kasih kepada Haji Zubait bin Haji Said selaku Pegawai Hutan Daerah Johor Timur yang sanggup taja insurans, permit masuk RM150, renjer free, dan jugak penginapan yang paling penting hehehehe. Beliau kata ada promosi nak bangunkan Hutan Lipur Gunung Arong. Alhamdulillah... memang rezeki BEKAM kali ni. Harap2 lain kali dapat lagi. hehehe... Bukan apa, tujuan BEKAM pun nak mencari pengalaman dan suka suki. So semoga tujuan yang sama dapat dirasai oleh sesape yang nak join lah. Maka dengan itu, re-kee atau survey atau usha dibuat dulu before setat mendaki 27-29 Jun nanti.



sedang deal dgn pen pegawai hutan (sekali pandang ada rupa naseer wahab)


So hari Rabu yang lepas aku, Faris dan Etat gerak ke Mersing naik bas ekspress sebab takut sakit otak naik bas ting tong. Excited best! OTW pergi Mersing ambik masa 3 jam. Kitorang bertolak dalam pukul 8.30 pagi dan sampai pukul 10.30 pagi di jeti mersing. Sempat minum jap kemudian terus call Encik Ariffin, renjer dan jugak Encik Hazlan Penolong Pegawai Hutan Mersing. Yang tambah 'excited'kan kitorang bila dapat naik jeep jabatan hutan! wah best2! Macam pegi ekspidisi. Memang time tu banyak la soalan2 terkeluar utk Encik Hazlan dengan Encik Ariffin ni yang memang mesra pelanggan.

memang rasa adventure naik jeep ni.. tapi tak sempat ambil full pict


baru aku tau jeep ade 2 jenis gear...menarik


Bila 1st time masuk jeep, "mintak maaflah aircorn takde" "eh takpe... tak kesah..." surrrrrrrr.... angin dari tingkap menyisir rambut secara aerodinamik. Destinasi pertama adalah ke kaki bukit Gunung Arong. Pemandangan masuk ke perkampungan tu memang menarik sebab ada kambing, orang tengah jolok kelapa. Memang suasana kampung pure. Cuma pelik bila lalu jalan bertar ke dalam kampung tu tiba-tiba ada hutan gondol. Tapi hampir 70% hutan kat situ masih terjaga lah. Banyak kebun orang (nenek moyang diorang ceroboh, orang hutan cakap lah) dan tanah kerajaan. Kitorang disambut dengan deruan air terjun yang memanggil2 sejuknya! wah kalau terus berendam memang best! Tapi sayang, air terjun tu tak se'natural' kat gunung Ledang. Sebab aie terjun tu telah direnovate dengan dinding simen untuk kepung air. Tapi kitorang tak sempat lagi explore alur air terjun sampai ke punca nya. Mungkin lebih menarik.



starting point daki Gunung Arong menarik

Jadik Cik Hazlan adalah kasik penerangan itu ini then kitorang terus bergerak ke camp site Hutan Lipur Gunung Arong yang terletak 10 km dari kaki Gunung Arong tu.

Gunung Arong ni terletak dekat aja dengan Kem Latihan Khidmat negara. Dan 1 km sahaja kalau nak pergi Air Papan dan hampir dengan Teluk Kesang. Kawasan pantai tu memang best orang cakap. Jadik mungkin pendakian akan mula kat kaki Gunung Arong tu then akan turun ke kawasan pantai berbatu dan kalau nasib baik air laut pasang dapat rentas anak sungai lagi adventure lah. Boleh ambik gamba banyak2 kalau dapat tengok sunset.

Lepas habis buat tinjauan tu kitorang sempat jalan2 kat Pasaraya Kini dekat aja dengan terminal bas Mersing then balik dalam pukul 3 petang. Memang tak sabar nak mula daki. Tunggu...

4 comments:

penarik beca said...

klu nk daki mmg kne site visit dlu ke?
ke atas initiative korang?

k e r e p e k t e m p e said...

eh x semestinya. kali ni kene tengok dulu tempat die. sebab nak ajak ramai sikit so kene tgok cmne tempat dgn facilities die. lagi[un dekat je kt mersing.

aseekin :) said...

cm ner facilities kat gunung arong nie?? ok x?? bper byk peserta leh sumbat?

Aizat Misro said...

boleh bagi contact number renger hutan tu x? tq