Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Cerita Benar Ketika Aku Terdampar...




Hampir seminggu terdampar kat UTP. Hari2 berlaukan meeting dan bermandikan tugas. Tapi takpa, aku suka. Owh! tak lupa juga ada pencuci mulut setiap masa. Masa yang di'spend'kan untuk bersosial sedikit. Seriously agak terkilan tak dapat join kumpulan kecil TTS (Doc, pojan, aini, cik mat and the gang) tengok monolog Jebat : Dendam Kesumat kat Penang... and also turut serta training session budak2 sek men berteater. Kalau boleh semua aktiviti TTS nak join lah! ceyyy... tapi takpa, next week insyaallah kalau ada kosong boleh join (tgah tgok jadual nih adeiii).

Tapi agak seronoklah sebab aku atau kami ada dapat sedikit pengalaman berhubung dengan seorang Manager kedai printing ni. Agak tertarik dengan topik perbualan beliau pasal bekerja dengan gomen. After 18 tahun bekerja dengan sebuah gomen ni dan beliau ni hampir ke puncak. Means, dah mencapai sebuah yang dikatakan tempat duduk kerusi yang sangat selesa, boleh berpusing-pusing lagi.




Tetapi, belum sempat memapah kat kerusi tu, dia sendiri jatuhkan diri. Rebah. Bukan senang nak reverse bila kita dah kat puncak. Yela nak jalan reverse bila nak turun puncak... agak susah r. Dia kata sampai satu tahap, dia dah tak tahan dengan kerenah gomen, income dapat lambat, time concuming, money consuming, dan juga pressure dengan kerenah tut.... Dan pada saat yang sesuai dia menepuk bahu rakan kongsinya dan kata dia dah penat... Dan sekarang dia sudah ada bisnes sendiri dan happy dengan kerja2 sendiri. Aku pun terus menyampuk, owh hijrah memang perlu, sebab manusia memang selalu tak puas hati dengan apa yang dimilki. Tapi after berhijrah, kita pasti akan menerima kelebihan2 yang mendatang, asalkan betullah objektifnya.


aku dan dua orang ni dalam perjalanan ke kedai beliau dekat je kat seri iskandar


dan juga monyet yang bergaya gedik ini...

p/s: owh sebelum tu kat stesen minyak terjumpa mamat ni ... ada perempuan dalam seat blakang keretanya! siapa? shhhh...haha


Rupanya di sebalik kedai yang sederhana, tapi nampak teguh, dia ni memang dah banyak pengalaman dalam urusan bisnes. Dah banyak kerja luar negeri. Hurmm... itu yang buat aku tertarik. Perempuan lagi...(bukan nak menggatal yea...pangkat makcik...) Tapi bangga lah seorang perempuan berjaya yang boleh dijadikan idola.


sempat curik2 amek gamba dia mcm stalker hihihi


Banyak jugak yang kami belajar daripada dia. Antaranya istilah duit bawah karpet atau duit kopi dalam bahasa yang indah. Gomen~ Owh ada jugak PO (Purchase Order) dan LO dan DO (Delivered Order). Sikit2 tau pasal bisnes menarik. Yelah nanti kalau dah bekerjaya kene ada second income. Bisnes yang aku nak mula pun tak dapat setat lagi. Hurmm... harap2 after this aku dah boleh setat. Pengalaman kerja ngan 1 syarikat jual barang tu mungkin ada sedikit ilmu yang boleh digunakan. Kita tengoklah macam mana...

jam dah pukul 1.05 tgah hari, maka sebelum balik kita ngaaap dulu

ais kacang.. ais...ais kacang... bila rasa dahaga dan panas...panas sebab tak dapat baju ungu



dan lai ci kang (sengaja amek tak nampak muke..hehehe)




dan ini hasilnya selepas makan (nak amek sebelum malu pulak)

Hurmm nampaknya abang yang buat inspection dah nak halau! aku petang tadi. (Trperanjat aku dahla V5C menakutkan duduk sorang2) Tidakkkk nampak gayanya duduk secara haram ini susah siket haha. Tgoklah bang ye kalau saya rajin saya pindah balik V2. Sori RCSU...




4 comments:

Half said...

buruk tul muka ko.. hahahahhaha...
11-12 aku singgah utp.. hopefully la..

k e r e p e k t e m p e said...

hahahhahaha ade sebab aku letak gambo tuh. cube tgok kt tgn ade tanda lahir. itu bukan aku sbnonye. dak pompuan. tapi mulut die macam aku ahahhaha

k e r e p e k t e m p e said...

p/s: owh sebelum tu kat stesen minyak terjumpa mamat ni ... ada perempuan dalam seat blakang keretanya! siapa? shhhh...haha


nak tau tak sape? hihihihi

*pinky *winky *specky said...

waaaa

jgn la marah x dapat baju ungu...

serba salah plh aku...

aku da cbe carik...

tp ngaak kejumpaan deyh

uhuks2~~