Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Ekspedisi Gunung Arong Pawana Terindah ceyy...



Bekam ready! Dari kiri: naim,mimi kebana,etat, asy, frezz, syazmir, latip,fahmi,power rangers kuning, daus, zikri, daus anna(yg ambik gamba) , mei mei (yg tgah amek bamgo jugak)

Akhirnya plan asal BEKAM untuk hiking Gunung Arong menjadi! Alhamdulillah... Seronok! Best! Best gile lah! Walaupun ketinggian Gng Arong taklah setinggi gng Ledang, tapi pemandangan lagoon, tanjung persekitaran laut memang perghhh!! best mata memandang. The real experience memang tak terkata. Itu antara sebab BEKAM beralih arah kepada kawasan pantai pulak...

Senarai pendaki
1 Daus Anna @ pakcik

2 Daus Ripin
3 Daus Hasyiemey @ mimi kebana

4 Faris Mustafa
5 Asy hahaha
6 Mei mei

7 Zikri
8 Latip
9 Fahmi
10 Syazmir
11 Etat

12 Power rangers kuning
13 Naim Zin (mcm anua zin)

Dengan hanya RM80 ringgit anda boleh melancong:)
p/s : tapi kenelah mintak sponsor jabatan hutan~


Hari pertama
27 Jun 2009, Sabtu


Kitorang bergerak dari Larkin Central (nama baru.. ceyy) naik bas Causeway link RM 11.70 shj pukul 11.30 pagi sebab masalah tak cukup tiket. Kalau tak dah betolak pagi dah... Agak tekejut la tetibe pulak kan ada orang tambahan, kimie adik kpd zikri ni kan tetibe nak ikot cakap time naik bas tu. Haishh... asal tak gtau esok ke~ Tapi memang nasib baik ada sorang penumpang trtinggal bas. Haha padan muka. Owh kali ni BEKAM bawak 13 orang peserta dalam kalangan member2 tapi agak malu2 la 1st time salam then masuk dlm bas. (laki sama laki pun nak malu hehehe) Lepas hal tadi, hal bas air-corn bocor pulakk... habis seat etat banjir mcm hapentah. So, kitorang dmaklumkan akan brtukar bas kat centre office causeway link.


air-corn yang bocor mcm haram haha



sesi tukar bas (bosan dgn gaya frez yg ni...)

Sampai bandar Mersing jam 3.30 petang sebab prtukaran bas tadi perjalanan 2 jam dari JB - Mersing. Dah lama aku tinggalkan Mersing hu hu hu... Banyak kenangan indah ceyy... tapi kali ni aku dtg dgn misi mencari kpuasan mendaki gunung sambil mlihat alam s/jadi yg memang cantik nian... dan jugak pantai Mersing yang indah nian...


nampak ganas tak? (gaya ganas bawak jeep)

Sempat sikit belanja arang, utk BBQ kat Giant Mersing yang comel saiznya. Owh sempat jugak bungkus 13 bungkus nasik goreng kg. Hehe Dari bus station Mersing, ktorg dijemput oleh Pakcik Ariffin yg gerek naik Jeep wooo... memang best rasa angin2 sepoi2 ribut angin segar. Bukan senang nak hirup udara segar. Sambil melihat pemandangan jeti nelayan kat mersing. Memang best. Perjalanan 17 km baru sampai ke camp site / hutan hilir Gunung Arong.


gaya tiba di campsite


Spageti


spageti dalam proses... bukan senang nak masak utk 13 orang hurmm mcm mak pulak


Hahaha tak pernah dibuat orang camping makan spageti. Tapi saje je idea bawak spageti ni ramai2... saje nak berubah angin untuk dinner. Asek meggi aje bosan jugak. Tapi memang solute ar boleh je nak buat spageti tgah utan. Senang aje, rebus air, celup then masak sikit sos spageti ngan hotdog atau fish cake ke pape. Yang penting, 1st Impression dak2 peserta baru ni memang best la makanan yg kitorang sediakan he he he.

Night walk

Tepat jam 9.00 malam kitorg terawal sikit g nightwalk sebab tak cukup renjer kalau tengah malam sgt. So layan jela. But the feeling same je... Ktorang jalan di sepanjang denai2 hutan hutan hilir Gunung Arong. Ada ditemani derusan sungai... dan jugak plash kamera sana sini. Adela bunyi2 serangga dan jugak tupai malam.

kawasan yang agak 'mencabar'hehehe


Night walk ni mungkin kurang cabaran selain cabaran elak akar2 pokok dll, tapi ni mcm warm up la utk esok.

rama2 malam ada

pelesit pun ade... menyeramkan


Ice-breaking


latip atau latipah?

Owh memandangkan kali ni BEKAM bawak beberapa peserta, ktorg buatla ice-breaking sikit secara tak formal... yela takkan nak formal pulakk tak rock la... tapi memang simple, lawak, sampai semput ketawa terbahak-bahak dgn telatah masing2. Masing2 share minat yang sama! Photography, anime, politik~ uuuuu~ dan rata2 masih belajar. Paling muda kimie, 16 tahun dan paling tua Latip (sebab paling besar kui kui). Kitorang sambung main MAFIA GAME yang memang rok la (go go mafia! menang!) sampaila pukul 1 pagi.

Pak Guard

Owh yang ni memang tak leh lepas la kalau ada camping. Yela, macam2 perkara yang pelik pakcik Ariffin dah cite... hehehe Tapi memang Hutan Lipur Gng Arong ni dulu popular tapi sebab byk kes pelik org dah jarang dtg. Satu sebab memang kwsn kitorg tdo tu ada pakcik jaga Islam kata Abang Wan selaku penjaga kat situ. Dan sebelum balik JB Pakcik Ariffin ada cerita mmg byk accident kat situ. Kes suami bunuh diri pun ade jerut leher!!! Owhhh tidakkk!! Malam tu trip pertama Aku, Daus anna, and Mimi jaga dari 1 pagi - 4 pagi. Byk gila yang dibualkan antara kitorang b3 malam tu sambil jaga unggun api dengan masak nasik impit utk lunch esok. Pukul 4 pagi Faris, Daus ripin, Shahidil dan Etat ambik alih masak dan jaga sampai subuh. (Sedap jugak diorang masak telur masak kicap...dengan sandwich)



Hari Kedua
28 Jun 2009, Ahad

Dakian
Pagi2 lagi dak2 ni dah siap2 mandi, subuh siap2. Kol 7 serapan roti dan sandwich dan air teh strawbery. Yela semangat iteww yang kita mahu. memang setakat ni semua brjalan lancar. Jam 7.15 sesi panas badan diconduct oleh zikri. Owh passing energy pon ade~ Then tepat 7.30 pagi pakcik Ariffin dgn jeep dia dah sampai. Ade pulak kete waja. Ada sorang renjer lagi iaitu Pakcik Zaki.


sikit2 amek gambo~ (naim muka smgt time daki)


Perjalanan ke kaki Gng Arong lebih kurang 3kM ke dalam kwsn perkampungan. Ada monyet, kelapa, kabus2 segar, kambing bersepah2... wahhh bestnye! susah nak jumpa kat kwsn bandar. Kaki Gunung Arong agak kedalam sikit kawasan kerbau sondol. Ada byk durian berterabur atas tanah tup tup tengok banyak pokok durian wah sedap. Sebelum stat daki sempat lagi kitorang singgah air terjun kecik dekat kaki gunung Arong.

Pendakian bermula jam lebih kurang 8.45 pagi dan sepanjang perjalanan naik, Pakcik Ariffin yang senang dengan kedatangan kitorang banyak bercerita pasal perihal pokok, herba, akar kayu yang sesuai untuk diminum, dan sebagainya. Lebih senang kata banyak dan sgt informatif la pendakian kitorang.

Kura-kura!

Memang nasib BEKAM kali ni sangat sangat sangat sangat baik sebab boleh berjumpa dengan seekor kura-kura di atas puncak gunung??? Haa itu kita tak tau. Menurut kata Pakcik Ariffin dan Zaki, biasanya diorang jumpe kura-kura kecikkkkk aje. Tapi kali ni berat kura-kura yg 4 kg tu 1st time diorang jumpe! wah! memang best gile lah! Memang pelik macam mana kura2 boleh ada atas puncak gunung.


berat gila kura2 ni tapi memang best! tak pecaye sudey

Hurmm.... tapi mungkin kawasan yang lembap. Ntah... Kitorang sempat ambik gamba dengan kura2 tu. He he tapi jaga2 lah. kene lepaskan balik dengan betul2, tak boleh campak aje. Orang kata bende pelik jgn buat main... kui3... So sesape yang telibat dlm trip kali ni mmg betul2 brnasib baik :)

Puncak Gunung Arong


mimi kebana dgn pemandangan tg kesang yang semart gila!


(asek ambik gambo org je aku pun nak jugak hehe)

Pertama kali sampai puncak aku dah terpegun (lepas 45 minit pendakian) dah bila nampak pemandangan tanjung Resang! Wah! Semua orang terpegun. Macam pantai yang belum terusik. Air laut biru kehijauan... batu-batu pantai seolah-olah ada formasinya sendiri. Dan kitorang dapat tengok semuanya dekat puncak! Boleh dikatakan keistimewaan Gunung Arong ialah puncaknya ada pemandangan laut. Jadik memang berbaloi pegi walaupun ketinggian nya tak setinggi puncak Gunung Ledang. Masing2 ada kelebihan.

errrr... no komen~


Turun ke Pantai


melompat sikit bila dah turun ke tg kesang wee~~ pemandangan dia seriously cantik


Bagi sape2 yang mendaki gng arong, sebenarnya ada 2 pilihan untuk jalan turun. Yang pertama turun patah balik ikut jalan pendakian dan dapat terus berendam di air terjun. Yang kedua, ikut turun jalan pantai tanjung kesang. Tapi terpaksa menghadapi risiko air pasang paras bahu/pinggang dan kwsn bakau yang byk ular. Tapi kitorang cadang untuk amek risiko dan mengharapkan. Tapi lagi sekali nasib mungkin baik air laut tak pasang, dan kitorang dapat melepasi laluan sisir pantai ke tanjung kesang. Kitorang berhenti berehat sebentar lepas perjalan 1 jam dan sampai terus ke sisir laut tanjung kesang.


pesisiran pantai teluk kesang... cantik...tapi kene daki kwsn brbatu sikit


Memang cantik scenery waktu tu... haih haih rindu saat2 tgok keindahan alam macam tu... Wktu tu jam lebih kurang jam 11.30 pagi. Jadi kitorang menghabiskan masa kat tanjung kesang. Macam2 aktiviti yang dibuat macam tak penah jumpe pantai...

Bola sepak pantai
Mandi-manda
Bola tampar
Tanam2 orang
Mafia Game



perjalanan berbatu tapi cantik scenery formasi batu2 (cube teka sape pegang kayu tu hahahaha)


Bila jam 3 petang, Kitorang pun balik ke campsite dgn naik jeep.. mcm biasa... Sangat3 puas dapat habiskan masa kat tepi pantai. Tapi merasalah sunburn!! Memang balik camp site dak2 ni dah merungut perit muka. Ada pulak badan bentuk singlet pun ade haha. Tapi tu tak mematahkan kitorang untuk berkayak kat air papan esokkkk!!!! Dan petang tu memang tak ada apa2 aktiviti djalankan... semua orang lepak gile...zzzzzz~~

BBQ dan Camp fire besooo

The whole day tadi memang terubat bile malam tu bakal diakan BBQ dan campfire besoo... so masing2 dah tau tugas masing2, kumpol kayu2, perap ayam, masak air teh (air teh lagi~) dan sebagainya lah.


duduk berkumpul sekiling firecamp didesign oleh ash~


Ayam BBQ memang hummm... sedap rasa BBQ walupun letak sos tiram dgn sos lada hitam. Tahniah kpd chef utama kita, Cik Daus Ripin. Malam tu semua mkn dgn tenang sambil mnikmati haba firecamp yg besooo...



Hari Ketiga
29 Jun 2009, Isnin

Owh hari ni mood semua orang tak nak balik. Trkilan jugak bila Pakcik Ariffin kata tak da kenderaan utk ke air papan. Tapi berkat prbincangan dan otak2 kitorang brfungsi dgn baik waktu tu, ktorang brjaya memujuk Pakcik Arifin utk pinjam kereta dia. Tapi memang tak dijangka, Pakcik Ariffin ni memang baik gile lah. Die siap kasik pinjam Myv lagi... memang trharu lah. Tapi ada bayaran sikit tu reti2 sendiri la... kesian pakcik Ariffin.

Jadi bila semua tahu plan Air Papan sebab nak main kayak jadik, semua berkemas lah... beg sana, sini, tanam buangan organik, cuci pingan mangkuk, kemas kawasan campsite. Sebelum tu pagi2 buta kitorang sempat berjalan ikut tepi sungai sebab ingtkan nak mandi sungai. Tapi sungai agak cetek dan aliran air kurang deras. Jadik tak dapatla merasa air sungai.

Air Papan

Perjalanan dari hutan lipur gng arong ke air papan tak jauh, cume 1 km lebih aje. Separuh naik jeep, separuh naik Myv. Kami singgah dan tumpang barang kat rumah PakCik Ariffin yang trletak dekat aje kira2 500m ke air papan. Kol 12 jugak sampai air papan. Halusinasi nak main kayak dah terbayang dah ni! Memang seronok! Tapi nasib kurang baik airni sebab kayak takde... maka berendam jelah 13 orang ni. Tapi still dapat merasai keindahan laut air papan.


gaya baywatch sikit

Compare to air papan, teluk kesang lagi cetek, landai. So, kitorang semalam jalan sampai ke tengah laut. Tapi kat air papan, keadaannya landai kemudian ada lekuk besar dan landai balik. Menurut kata penduduk kampung la, setiap tahun kalau air pasang mesti ada kes lemas.

Pak Cik Ariffin
yg rok

Beliau memang waktu pertama kalinya jumpa sangat2, peramah... baik hati. Macam sifat kebapaan lah. Beliau ni selaku renjer kitorang dan memang banyak pengalaman. Dah banyak kot dia bercerita pasal hutan kat kitorang. Lebih-lebih lagi waktu sepanjang pendakian. Mulut dia tak henti bercerita. Memang nampak kat situ dia selesa dengan kitorang. Segala masalah semua rujuk kat dia.

pakcik ariffin yang banyak tolong kitorang (aka bapak angkat naim). insyaallah kitorang melawat pakcik


Lepas berendam kat air papan, kitorang dijemput lagi singgah makan tengah hari kat rumah Pakcik Ariffin. Wahhh... ayam masak asam pedas, sayur kacang panjang, ikan goreng dll sangat menyelerakan. Yela masakan kampung memang sedap... terima kasih Mak Yati (isteri Pakcik Ariffin) . Haa.. pakcik Ariffin ni ada 2 orang anak, satu laki satu pompuan. Dia ada sorang anak angkat dari UKM. Memang dia ni sukalah budak2... Kitorang ni yang 13 orang ni dia anggap dah mcm anak2 dah.
" Dulu anak angkat pakcik sorang... haa sekarang ni 13 orang ye..."


di depan rumah pakcik Ariffin dalam kenangan~~


Aku terharu bila dengar pakcik Ariffin cakap mcm tu. Hehehe... tapi memang kitorang pun dah rapat dgn dia. Dah anggap mcm bapak dah. Sepanjang 3 hari ni kitorang dah banyak share tentang family, personal thing kat pakcik Ariffin. Rasa terhutang budi dekat dia. Memang BEKAM kali ni bernasib baik lagi dapat bapak angkat... Orang berbudi kita berbahasa. Kenangan bersama Pakcik Arifin memang tak dapat dilupakan... Sebelum bergerak balik.. kami sempat bergambar mesra dengan seluruh family... satu, dua, tiga....


1 happy family~



Bas Ting Tong

Agak terseksa dan advanture lah sesi pulang ke rumah. Sebab naik bas ting tong... dan di dalam bas...

ada skandal~


sgt selesa~


renda2 hari raya pun ada


Tiba di JB lebih kurang 6 lebih petang. Dan kitorang pulang dengan membawa banyak kenangan manis. Betul kata orang, walaupun tempat tu kurang menarik, tapi kalau kita yang buat dia menarik memang jadik menarik!! Misi kali ni tercapai. Dapat kenalan baru, meluaskan persaudaraan, ada nilai2 kerjasama, sahabat sepanjang kem ni. Yang penting menghargai ciptaan Allah... Memang susah nak melupakan semuanya. Mcm BEKAM fever lah... Tapi selepas ni semua kawan2 dah berbalik ke hal masing2, ada yang bersedia utk ke overc... dan ada yang sambung balik belajar kat u... Aku doakan agar perhubungan kita semua kekal, sentiasa berhubungan tak kiralah on9 atau papepon. Putus tak boleh berganti, patah tumbuh hilang berganti... Jumpa lagi!!!

p/s : buah tangan yang paling berharga ialah kulit sunburn... tula asek berjemur tepi pantai... kononnya nak putih~


selamat berpisah semua!! jumpa lagi next trip!!

Owh... ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat
Tuan Haji Zubait - Pegawai Hutan Daerah Johor Timur yang sanggup sponsor
Encik Hazlan - Pen Pegawai Hutan Daerah Johor Timur
Encik Amir - Ketua Renjer
Encik Ariffin - bapak angkat naim/renjer
Abang Wan - juruteknik
Pakcik Zaki - renjer

13 comments:

Half said...

acap... ko la yg paling rendah skali~~
hahahahaha...
(rujuk gmbr pertama)

k e r e p e k t e m p e said...

e'eh baru perasan ... haha ngekngok haf cm n ko leh prasan ni yg rasa nak delete gambo tuh(malu2~)

Anwar Samad said...

cap.. tuh aku tak panggil pelesit.. aku panggil riang2.. atau yang2.. kalo takan bunyi macam motor... kalo pelesit badan panjang sket, mcm belalang, tapi ekor dia lain sket dari belalang...

aperpon MEMANG SERONOK bila dapat gi camping... AKU PON TAK SABAR NAK GI CAMPINGGG!!!!!!!

[ acabond ] said...

owh ntah aku panggil pelesit.. bunyi mcm seram~ owh bdn die pnjg sket..

wahahaha memeang seronokkkk!!!!

[ acabond ] said...

harap2 dapat panjat gng every cuti sem.. next trip mgkin gng angsi atau gng hantu kecil kot

Anwar Samad said...

memang bunyi dia seram.. macam moto.. kalo dia melekat tak lepas2.. gunung angsi seari jer.. 4 jam naik, 4jam tron..

aku panjat masa aku dajah 6 n fom 2.. ponek.. tapi jgn expect sebest gunung arong la yg letak tepi pantai tuuu...

(taman rekreasi dia seraammm~~ ada nama tempat nama jeram kak lang, tempang lansuir main2 kat situu.. eeee~~ ramai org kene sampukk~~ eee~~)

k e r e p e k t e m p e said...

tapi mesti ada air terjun kan? best kalau ada air terjun. kat arong ciput aje air trjun die.

jeram kak lang?? nama pon dah seram haha

Anwar Samad said...

air terjun x macam air terjun kat gung kledang tuh.. air bukit ajer mengalir macam sungai jer la.. boleh la nak mandi2 biasa.. lebar jugak la... nak berenang x dapek dooo...

jeram kak lang tuh.. amek nama dari... kak LANGsuirrrrr!!!

tempat nih da bnyk kali bwat perkemahan antarabangsa... facalities bnyk.. kalo naik bas bleh sampai depan taman rekreasi... on da way ke sini seronoknya kene lalu bukit putus.. org ckp masa perang dgn omputeh, panglima dia putus pale kat sinih.. jalan beliku2 mcm ular.. selalu bas terjun gaung..
(x berenti bercakap mcm mak nenek)

Tafzani said...

ahahahhahaha....
lwak2....
ayap asl ko upload gambo aku?!!!!
ggggggrrrrrrhhhh...
marah nie..
hihihihi...
by da way..
laow an gambo yg aku amk kat depan umah pakcik ariffin 2??
hihihi

k e r e p e k t e m p e said...

hahaha ngekngok~ tetibe marah kan haha

memang lawa... jadik kenangan untuk aku...hehe ada lagi ni nak upload...tunggu.....
tq lah komen ye byk2 komen lg eh ahhahaha (gelak sikit syaitan)

along rufaidah said...

menarik2~

hampir boleh kalahkan pengalaman ktorg berOBS (tp ktorg punye lg best la sbb lg lama :D plus dpt kayak sampai nk tercabut tgn)..

k e r e p e k t e m p e said...

haha memangla takleh challenge OBS... haha kitorang 3 hari aje.. tapi yg best sebab buat sendiri,kire everything sndiri. tertarik ngan kayak ! best2

Naim Zin said...

Wow! Banyak sungguh gambarku~

Haha nice writing!