Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Aku Suka Macam Ini

Aku suka macam ini.
Macam sekarang. Duduk sendirian menghadap komputer riba. Semua makhluk dah tidur dan dengkur. Bak kata orang, waktu untuk diri sendiri. Kalau fikiran aku tak singgah masa hadapan, aku akan ke masa terbelakang. 

Aku dah masuk dua minggu pulang dan masih lagi mengenang waktu-waktu sibuk dengan assignment, projek, dan kuliah. Bukan apa, kalau nak dibandingkan dengan apa yang aku buat sekarang, tentu tidak serancak dulu. Sekarang lebih tenang, tanpa pelu terbongkang atas meja belajar. Tenang sangat pun tak elok. Zon ini terlalu selesa untuk aku. Tak rancak. Mungkin Tuhan suruh aku ambil peluang ini untuk buat apa yang perlu aku buat, tanggungjawab aku dan perkara yang belum aku laksanakan. Kalau dah mula bekerja, kau tak akan dapat buat semua perkara yang kau senaraikan dalam kepala otak.

Cukup berbahagia buat masa sekarang bila keluarga semakin berkembang. Sedikit sebanyak akan beri peluang untuk berfikir lebih serius sedikit tentang perkara yang aku pandang remeh sebelum belum ini. Sebelum kena jadi orang muda yang berfikiran tua. Eh? 

Seperti yang dirancang-Nya, masa dah tepat untuk saudara jauh dan dekat makin kenal anak Wak Maskan pada tingkat umur sekarang. Masa inilah nak kenal rapat saudara balik, lepas bertahun kau bawa diri di tempat orang. 

Sesibuk orang mengambil tahu tentang politik yang memualkan, aku dan rakan-rakan yang lain memang sibuk mencari lubang pekerjaan. Bukan susah, tetapi mengambil masa dan juga bergantung pada rezeki masing-masing. Macam aku cerita tadi, mungkin ruang macam sekarang, Tuhan bagi peluang untuk kita lebih dekat dengan Dia. 

Bunyi kipas siling mengilukan. Aku tahu, kau nak bagi amaran supaya aku berhenti menaip. Sebab aku kena tutup kipas siling ini, atau aku akan maki dalam entri. Jadi aku putuskan untuk tutup suiznya. Sekarang.No comments: