Babat satu subjek yang menarik. Ramai orang suka makan tapi tak ramai tahu macam mana proses memasaknya. Semalam abah aku bawa babat daripada korban surau. Kalau datang Johor, sate babat mesti ada selain sate ayam atau daging. Semalam berhempas pulas emak aku kikis lumen-lumen babat ni. Bau memang hamis gila. Yang hitam-hitam macam peta Benua Afrika itu lumen-lumen yang tak terkikis. Memang susah kot. Babat lembu ni kalau direbus dengan rempah ratus, barulah wangi dan sedap dimakan baunya.
Babat owh babat... aku tak suka bau engkau. Tapi aku suka makan engkau bila engkau jadi sate hehe...
Salam Aidiladha...dha dha dha dha dha dha dha dha dha dha (bergema)
10 comments:
tumpang tnya, babat tu hape?
perut lembu ke?
owh a'ah babat tu perut lembu..
kalau makan kenyal2..macam makan marshmello haha
kira mcm marshmello org jawa
ada nama jugak eh.. kitaorang panggil perut je kot..
kalo buat masal lemak campur rebung.. perggghhhhh... mamang tambah 2 kali..
sini pnggil babat mgkin sebab kalau panggil perut lembu orang mcm geli nk makan haha
ouhh... babat...
sudah lama kita tak bertemu..
teringin jua aku memakan sate babat..
wahai acapon, kau telah mengiurkan aku... warghh...
bile nk balik johor nih
kolah bila nak balik johor...babat aku dah bertambah dah tunggu ko balik hahaha (tummy trim)
akhir tahun ni ak balik johor kot..
nnti aku cube melangkah ke JB.. hehe
smpi jb ckpla...mkn laksa rumh aKU
Post a Comment