Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Dunia Kuyu

Dengar desiran angin
Mata kuyu makin layu
Dengar deruman enjin
Terkunci mulut makin jumud

Perihalnya warga kita tiada jiwa
Angka pencinta bukan utama
Emas berjuta mulut ternganga
Tanah pusaka hanya tinggal sisa
Ilmu dan amal melambai duka
Buah fikiran hanya percuma
Tukang jadi hamba
Anak pergi tanpa berita
Tiga kepala kejutan biasa
Terlanjur kata badan binasa
Suara dunia menghalau tiba

12 comments:

penaberkala said...

fuh, sastera tinggi sangat nih
entri kali ni susah ak nk paham,hak3

k e r e p e k t e m p e said...

takdelah... (melayu sgt) haha semua bergantung pemahaman sendiri. aku tahu nuar faham trimas slalu baca entri aku yg macam ni haha

penaberkala said...

sebab entri-entri kat sini menarik
ada byk betulnya disebalik kata-kata yg dikias dgn bahasa yg indah

k e r e p e k t e m p e said...

laptop aku baru siap servis haha tiba2 banyak perkara nak tulis time exam ni kan~ haishh haha

Cik Daryll Raihana said...

anda di berikan award. tahniah. http://darealraiha.blogspot.com/2010/05/beautifulblogger-award-double-version.html (hihihi)

k e r e p e k t e m p e said...

tq rai! utk award 'beautiful blogger' 1st time ni noob tak? haha :)

Pakcik.. said...

wahh..
terkesima ku dikala membaca nyer...
nice one..!!

k e r e p e k t e m p e said...

haha aicehhhh pakcik daus oi.. apa kabar org di sana? dh dpt tawaran KCB 3? haha

Mrs Camillo said...

boleh buat analisis komsas untuk aku tak tentang sajak ni. kepala tiga tu ape? :)

ianya sungguh menarik~

[ acabond ] said...

haha mcm komsas dulu2 plak kan..haha
3 kepala tu nk tunjuk skrg ni byk benda2 pelik muncul. biasa dgr ada bayi lahir 2 kpla ..saje hiperbola 3 kepala haha

Pakcik.. said...

tawaran sudah, audition pown sudah..
tp terpaksa pakcik tolak dgn mentah2
sbb heroin die x lawo mane..
persis bibik akak aku jer.. =P
(lg lawo bibik yanti dari jawa tgh akak aku tuh)

n satu lg faktor yg menyebabkan pakcik terpaksa menolak is actually atas dasar setia kpd buah hati ku..
alaaa...
korang musti kenal punyer..
aku panggil die ani..
tp mungkin korang lebih mengenalinyer dgn nama lisa suriani..
ahakss..
x sampai hati lah nk buat die jelous..
aku seorang pencinta yg setia ~wink2~

k e r e p e k t e m p e said...

oooooooo ani...ooo animal... okep haha