Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Ketika Pak Cik Tua Tunjuk Jari Tengahnya

Semalam aksi paling tak boleh aku terima. Baru balik daripada servis skrin laptop akhirnya. Bersama dua rakan dalam kereta Kenari merah maroon. Selesai hantar dan dapat resit pemulangan, kami bercadang singgah pasar malam Seri Iskandar yang ramai budak UiTM tu. Masuklah satu lorong berdekatan gerai-gerai jualan. Kalau ikutkan hati malas nak berjalan, drive thru saja. Tapi kena parking, jadi lalu lah lorong terbabit.

Tiba-tiba ada kereta Pakcik tua main-main lampu tinggi. Aku dan si member yang driver ini memang tak faham kenapa dia buat macam tu. Tiba-tiba juga bila dia berlalu sisi bersebelah kereta kami, dia dengan selamba tunjuk jari tengahnya! Apa Itu Neraka?

Si driver member aku ini memang tak ada respon. Tapi peliknya manusia sekarang. Padahal lorong itu memang pun dua sisi boleh jalan. Tak faham dengan manusia sekarang. Paling menyedihkan isteri dia yang duduk sebelah terpaksa menyaksikan aksi ketika pakcik tua tunjuk jari tengahnya. Kalau aku jadi isteri dia aku malu gila balik rumah koyak muka tampal plaster. Nasib baik anak ataupun cucu dia tak ada dalam kereta. Kalau tak mesti cucu dia tanya "Atuk, kenapa atuk tunjuk jari tengah atuk? Macam ulat..."

Sejujurnya, itu pertama kali aku melihat pakcik tua yang sudah matang mingkin fikirannya buat aksi tunjuk jari tengahnya. Kita yang muda ini pun tak buat, dia pula lebih-lebih. Jiwa muda ini terbakar tau tahu tak!

Apa-apa pun jangan lah kita tiru aksi sebegini sebab bukan budaya yang elok. Kalau nak bergurau dengan member rapat tak apalah hehe. Nak jadi samseng jalanan pun berpada-pada lah. Karang kalau tak kena orang. Tiba-tiba tunjuk jari tengah kat Along ke samseng mana. Mampus engkau kena kejar, lepas tu dia jual daging kau kat thailand. Tak ke nanya! Aku tak nak tubuh aku dijual.

Itu adalah perkara terburuk yang aku saksikan. Perkara terburuk yang aku buat hari ini, makan Honey Star Roomate sambil tak gosok gigi lagi. Kunyah-kunyah sampai masuk dalam perut. Macam orang putih tak? Yelah orang putih sarapan tak gosok gigi kot.


8 comments:

penaberkala said...

owh tidak
pakcik tu buat aksi 18sx,haha

Anwar Samad said...

MEMALUKAN GOLONGAN PAKCIK!!!!! (nasib baik aku adik kecik lagi)

[ acabond ] said...

nuek: haha tau takpe... rasa geram tgok pakcik tu. ingatkan nak turun dr keta pastu buat gaya samseng depan die. tapi tak reti haha

[ acabond ] said...

pakcik nua: hahahhahahahha agak eh bangang gak eh haha

nifi a.k.a beliamuda said...

tiba2 jari tengah dia cram sikit... haha~

k e r e p e k t e m p e said...

haha itu tak jamin. cram sebab ape? mgkin urat dah kecut ataupun aku salah tgok. memang jari die mcm tu haha so org yg slalu jumpe die ingtkan die tunjuk jari tengah haha

Pakcik.. said...

hoh0!
pakcik yang berjiwa muda..

[ acabond ] said...

mcm ko kot