Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Memilih Untuk Kurang Bercakap

Semalam aku sempat khatam filem Hong Kong yang terbaik 'ever' iaitu Para-Para Sakura. Dilakonkan oleh Yuri (Tak tahu nama artis sebenar) dan Aaron Kwok. Satu perkara yang membuatkan aku nak bagi lima bintang ialah skrip yang dilontarkan oleh pelakon tepat dan berfalsafah. Sampai boleh 'relate' apa yang aku rasa sekarang.
 
Jadi watak Aaron Kwok, adalah seorang lelaki buta warna yang lurus, dan mempunyai kenyakinan diri yang rendah. Kerana memiliki kekurangan itu, dia terpaksa membuat keputusan setiap masa termasuklah ketika memilih warna baju pakaian yang dia sendiri tak tau warna apa. Malah oleh kerana terlalu susah membuat pilihan, dia gemar membuat taruhan seperti melempar wang syiling untuk bertemu dengan perempuan misteri yang melanggarnya sewaktu mengetuai acara berjoget di atas pentas. Ini kerana, setelah bertemu sekali, dia telah mengetahui bahawa perempuan itu bakal berkahwin.
 
Aku cukup terkesan bila watak Aaron Kwok ini oleh kerana dia buta warna, dan dia juga menyifatkan dirinya sering melakukan kesalahan dalam kata-kata. Oleh itu, dia memilih untuk tidak banyak bercakap. Sebagai alternatif, dia menyalurkan emosi dan kata-kata dengan berdansa. Unik betul. Yuri pula adalah sebaliknya. Dia terbiasa untuk melontarkan apa saja yang bermain di dalam fikirannya. Ini menjadikan karakter Yuri pun unik. Kiranya Yuri jenis orang yang 'On-je' atau 'follow your heart'. Yuri ini nampak tidak serius. Suka main-main dalam tindak tanduknya. Alangkan jatuh dalam perigi pun dia sempat ketawa.  
 
Aku rasa ada persamaan dalam dua karakter ini dalam diri. Tentang cakap sebarang itu, aku setuju. Kadang-kadang aku main cakap saja apa yang aku rasa betul. Mungki ada yang tak selesa dengan karakter aku ini dan aku betul-betul minta maaf kalau sering bagi salah info. Ok bukan salah info tapi info hampir betul kerana kadang-kadang salah ayat atau salah guna perkataan. Sebab itu aku selalu diketawakan dek kerana salah sebut perkataan yang sepatutnya. Mungkin aku kena jadi macam Aaron Kwok. Memilih untuk kurang bercakap. Itu saja nak luahkan. Sebab bukan ada orang baca pun. Aku tengah cakap sendiri. Ini cuma pangkalan data, cerita dan perasaan aku sendiri. Kalau ada nasib baik orang terbaca itu rezeki dan moga menjadi ilmu buat mereka yang bertuah.
 

No comments: