Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Dengan Sengaja Aku Bangun Awal Pada Hari Ini

Sudah banyak juga aku tinggalkan pemikiran-pemikiran serta perasaan-perasaan yang aku patut tulis dalam laman sesawang ini. Tuntutan pekerjaan kadangkala datang seperti ribut namun kebanyakkannya hari ini bernada santai. Sedikit sebanyak, perkara yang aku tidak dapat buat ketika bekerja di luar selama lebih kurang empat tahun yang lalu, dapat aku laksanakan sesuai keinginan aku sendiri. Sekembalinya di Kuala Lumpur, tanah air sendiri. Merasakan sensasi hidup bersesak dalam LRT, berenang dalam lautan manusia. Tidak seperti dulu. Berbeza, jauh berbeza. Sememangnya aku masih lagi dalam keadaan teruja sekembalinya ke sini, walaupun sudah setahun menjalani liku-liku hidup di kota lumpur ini. Orang kata, di sini adalah kota rezeki. Orang kata lah. Banyak hal yang aku dapat. Antaranya meluaskan kenalan yang sama pemikiran dan hobi, tidak lain tidak bukan adalah hobi memanjat gunung. Pertemuan dengan orang baru telah membuka pintu peluang dari satu ke satu peluang baru. Bagi aku, berada di sini, aku lebih sendiri. Walaupun cuba untuk tidak sendiri.

Aku tahu, perenggan di atas ini adalah tipikal alasan yang diberikan oleh mereka yang gagal menulis secara konsisten. Maka setiap kali hendak memulakan langkah, pasti memberikan alasan entah apa. Manusia memang lahir untuk memberi alasan.

Dengan sengaja aku bangun awal pada hari ini. Untuk menulis.

Bay of Bengal, 11 Februari 2020

No comments: