Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Kami Tak Hanya Mendaki Gunung Kerana Ketinggiannya

Pada awal percambahan minat mendaki gunung, kami pernah menyenaraikan gunung-gunung yang ingin didaki termasuklah Gunung Ledang (1,276m), Gunung Arong (898ft), Gunung Senyum (1,549m) dan Gunung Nenek Mukut (703m). Bagi kami, setiap gunung ini memiliki keistimewaan tersendiri selain ianya adalah gunung yang boleh didaki kurang daripada 12 jam atau bermalam di puncak satu malam sebelum turun keesokkan harinya. Tiga gunung pertama yang berjaya kami daki ini kecuali Gunung Nenek Mukut, juga merupakan gunung yang memiliki memori tersendiri buat pendaki pemula seperti kami pada ketika itu. Gunung Ledang terkenal dengan kisah mistik dan lagenda Puteri Gunung Ledang. Gunung Arong memiliki pemandangan lagun atau tanjung di puncaknya. Apabila menuruni gunung Arong, kami melintasi kawasan paya bakau sebelum sampai ke pantai Air Papan. Gunung Senyum yang boleh dikatakan mencabar kerana terbina daripada batuan kapur dan dibolongi dengan gua-gua bawah tanah yang juga memiliki kisah mistik serta bualan orang kampung. Kesimpulannya, kami tak hanya mendaki gunung kerana ketinggiannya, tetapi memilih gunung yang jarang kali didaki dan memiliki kisah serta bonus tersendiri. Paling utama adalah kepuasan menikmati Matahari terbit, terbenam dan ukhwah sepanjang perjalanan ke puncak.

Refrensi utama kami pada ketika itu adalah blog OGKL kerana kami bergerak secara sendiri. Banyak kajian secara online menjadi rujukan utama. Mungkin kerana terbatas oleh kemampuan dari segi kewangan untuk menyertai aktiviti pendakian kelolaan kumpulan yang telah ada nama pada ketika itu, maka tertubuhlah kumpulan yang bernama BEKAM atau Belia Kampung Melayu secara tidak formal dipelopori oleh 5 orang rakan baik. Bagi aku, ini agak kelakar. Lebih kelakar, kami ada logo sendiri. Betul sungguh kata Sheila On 7, 'kesombongan masa muda yang indah'.

Bila diingat semula, dengan ilmu yang kurang di dada, kami cukup berani memulakan langkah. Semuanya adalah tidak mustahil walaupun tanpa memiliki kereta sendiri kerana kami cuma pelajar sekolah menengah rendah. Oleh kerana itu, semua trip pendakian adalah dengan menaiki bas awam tempatan. Bayangkan, dengan periuk belanga, dapur gas butene saiz gajah dan beg galas sekolah, kami menaiki bas dari Larkin (sekarang stesen bas ini dikenali sebagai Larkin Sentral) ke Temerloh. Dari temerloh, kami naik teksi lama berwarna biru untuk masuk ke kawasan hutan lipur Gunung Senyum. Pulangnya, kami melintas Sungai Temerloh lewat kampung Sungai Temerloh dan menaiki bas ke stesen bas utama Temerloh. Ketika trip pendakian ke Gunung Ledang juga, kami menaiki bas ke Tangkak dan menaiki bas yang melalui hutan lipur Gunung Ledang sebelum berhenti di pintu masuk Gunung Ledang yang melalui kebun kelapa sawit kira-kira 2 km lebih sebelum ke kaki gunung.

Belum sempat menanam impian untuk mendaki Gunung Nenek Semukut, masing-masing terpaksa membawa haluan sendiri demi tuntutan kerja mahupun menyambung pelajaran di negara orang. Kerana itulah, pendakian Gunung Nenek Semukut tempoh hari, mengingatkan aku kembali kepada kisah ini. Sentimental betul.

No comments: