Bacalah Kerepek Tempe untuk hidup dengan lebih bergizi. Terkandung khasiat cerita kehidupan yang rangup dan mudah dihadam.

Kupayung Ahmoi Dengan Bismillah

Ini kisah satu tahun lalu. Tempat yang tidak asing buat warga nomad yang ulang alik merentasi jambatan Tambak Johor yang ura-ura mahu dijadikan bengkok dahulu. Apabila terlalu banyak kenderaan yang ingin menyeberang dari bibir Woodlands ke bibir Johor Bahru Sentral, ramai yang memilih untuk berjalan kaki sepanjang hampir 2 km untuk membunuh masa yang bakal terbuang jika bergantung dan menunggu bas awam. Peluh di celah ketiak bukan lagi meleleh malah menjadi lopak dibuatnya akibat bahangnya yang datang dari keramaian warga Malaysia dan Singapura terutamanya, beratur panjang untuk mengecop pasport. Apalah lagi yang boleh dikeluhkan dengan situasi sebegini. Aku membuka halaman muka surat 57 buku The Monk Who Sold His Ferrari, menyambung bacaan minggu lalu dalam situasi yang sama seperti sekarang. Itulah waktu terbaik untuk mengisi masa dan membunuh kebosanan menunggu. Tanpa menghiraukan orang sekeliling, mataku meliar dari satu perenggan ke perenggan yang seterusnya.
 
Tanpa disedari, satu jam berbaris, tidak terasa lama dan tibalah giliran aku untuk mengimbas pasport di mesin automatik. Untung ada permit kerja, maka tidaklah aku perlu beratur di barisan mengecop pasport decara manual yang boleh buat orang hilang kesabaran dek kerana panjang barisannya bak ular kena palu.
 
Satu azab sudah lepas. Azab seterusnya ialah menunggu bas awam ke Johor Bahru Sentral atau Bangunan CIQ. Aku sisipkan buku diketiak kanan dan berjalan melulu ke pagar masuk yang berputar 360 darjah menuju ke laluan pejalan kaki. Menuruni beberapa puluh anak tangga ke bawah dengan bangga kerana tak perlu beratur panjang. Masa hemat, cuma tenaga untuk berjalan melintasi Tambak Johor itu, mungkin banyak tetapi berbekalkan tenaga muda ini, aku kuatkan semangat. Sampai sahaja ke lantai bawah, tiba-tiba hujan turun membasahi ruang pejalan kaki. Dalam hati aku, menyumpah.
 
Payung lipat pondan aku buka. Payung lipat yang sengaja aku beli berwarna biru agar tampak lebih maskulin betul-betul menjadi penyelamat aku pada hari itu.
 
Setelah berjalan sepanjang 100m, dari jauh kelihatan samar-samar figura seorang perempuan berlatar belakangkan 'billboard' 'Daulat Tuanku' biru dan emas. Macam dalam kebiasaan permulaan dalam mimpi, seorang bakal zaujah muncul dihadapan. Mungkin dengan rintangan angin dan hujan lebat, menyebabkan kadar pergerakkannya lambat dan aku hampir memotong si perempuan ini tadi.
 
Apabila menghampiri dengan kiraan 7 saat, aku mula berkecamuk membuat keputusan wajarkah aku memberi payung kepada si perempuan itu dan berjalan 'bogel' tanpa payung dalam hujan bagai lagak seorang 'gentleman' dalam hujan, atau aku berkongsi payung dengan dia, atau aku buat endah tak endah? Mungkin itu adalah 7 saat paling mendebarkan dalam hidup aku.
 
"Hi, heavy rain huh?" (Sambil memayungi si perempuan itu tadi)
 
Selayang pandang, satu pasang mata yang sepet melihat ke arah aku. Ada garis senyum. Bukankah kecurigaan itu telah terbunuh sejak kita bersapa? Kata-kata Usman Awang ini terus bermain dalam benakku. Ternyata Usman Awang benar.
 
Sambil tersipu-sipu, dia cuba menolak tawaran dan tangannya masih menopi di kepala kononnya memayung diri dari hujan. Orang kata, malu tapi mahu. Dari situ, kami mula berbual panjang.
 
Ahmoi di Tambak Johor yang kukenang.
 
 

No comments: